Avoinna:
Ma, Ke 10-18 Ti, To, Pe 9-17
Muina aikoina palvelemme sopimuksen mukaan.
Olemme lomalla 13.7. - 28.7. Palvelemme jälleen 29.7.
Puhelin:
(02) 487 7997 / 050 5711 200

Silmänpohjan ikärappeuma-aiheuttajat, ennaltaehkäisy ja hoito

Verkkokalvon rappeuma eli Makuladegeneraatio on länsimaissa yleisin näköä vakavasti heikentävä sairaus. Rappeumaa arvioidaan esiintyvän noin kymmenesosalla yli 60-vuotiaista ja jopa kolmasosalla yli 80-vuotiaista. Suurimmalla osalla ikärappeumapotilaista on kuiva rappeuma, vain noin 20%:lla on kostea rappeuman muoto.

Silmänpohjan ikärappeumassa verkkokalvon keskeisen alueen toimintaan tulee vikoja, jotka voivat aiheuttaa monenlaisia häiriöitä näkemiseen: näöntarkkuus voi heikentyä, suorat viivat saattavat vääristyä tai näkökentässä voi olla pieniä paikallisia puutoksia, jotka saattavat häiritä lukemista. Välttämättä näön muutoksia ei itse huomaa lainkaan etenkin jos toinen silmä on terve. 

Jos silmälääkäri on jo todennut alkavan ikärappeuman, olisi kummankin silmän näköä hyvä seurata säännöllisesti. Tärkeää olisi etenkin huomata, jos ns. kuiva rappeuma muuttuu kosteaksi – silloin on syytä viivyttelemättä silmälääkärillä selvittää tilanne ja tarvittaessa nopeasti aloittaa pistoshoidot.

Silmänpohjan ikärappeuma johtuu silmänpohjan solujen vanhenemisesta. Ikärappeumassa silmän valoa aistivan osan, verkkokalvon, rakenne vaurioituu. Solujen vaurioitumista seuraa tarkannäkemisen heikkeneminen. Näköoireet voivat olla moninaiset: autolla ajaminen voi hankaloitua tai käydä mahdottomaksi. Kellonajan tarkistaminen voi muuttua hankalaksi. Suorat viivat saattavat vääristyä ja kirjaimia saattaa hävitä lukiessa. Näkökentässä saatta olla harmaa läiskä tai näöstä voi puuttua alue, tällöin lukeminen hankaloituu ja voi olla vaikeaa tunnistaa ihmisten kasvoja.

Näkökenttää, kontrastinäköä ja näöntarkkuutta olisi hyvä mitata säännöllisesti, jotta ikärappeuman mahdollinen eteneminen huomataan ajoissa.

Ikääntyminen lisää riskiä sairastua keskeisen näköalueen rappeumaan. Myös perintötekijöillä on vaikutusta. Lisäksi riskitekijöitä ovat: tupakointi, ylipaino, korkea verenpaine,kolesteroli sekä vähäinen kasvisten ja hedelmien saanti ravinnossa. Ravinnon tukena voidaan käyttää Piilosetin Ophtamin ravintolisää, joka tukee ja ylläpitää silmänpohjan terveyttä. Kosteaa rappeuman muotoa hoideataan lisäksi lääkeainepistoksina lasiaistilaan.

Ophtamin-ravintolisä siältää mm. DHA-rasvahappoja sekä sinkkiä ja ylläpitää silmänpohjan terveyttä.
Ophtamin-ravintolisä siältää mm. DHA-rasvahappoja, luteiinia, zeaksantiinia sekä sinkkiä ja se ylläpitää silmänpohjan terveyttä.

Silmälääkäri voi diagnosoida silmänpohjan ikärappeuman. Toteamisen apuna käytämme Liedon Optiikassa tarkkaa silmänpohjakameraa, jolla jokaiselta silmälääkärin potilaalta otetaan silmänpohjakuva esitietomittauksena. Lisäksi käytössämme on MPOD-mittauslaite, jonka avulla pystymme arvoimaan riskiä sairastua silmänpohjanrappeumaan. Laitteen avulla mittaamme silmänpohjaa suojaavan pigmenttikerroksen tiheyden. Ikääntymisen myötä säännölliset silmälääkärikäynnit ovat tärkeitä, jotta silmätaudit saadaan diagnosoitua ja hoito aloitettua ajoissa.