Avoinna:
Ma, Ke 10-18 Ti, To, Pe 9-17
Muina aikoina palvelemme sopimuksen mukaan.
Puhelin:
(02) 487 7997 / 050 5711 200

Glaukooma voi kyteä oireettomana pitkään

Glaukooma on näköhermoa vaurioittava sairaus, joka voi pahimmillaan johtaa merkittävään näön heikkenemiseen. Glaukooma on usein alkuvaiheessa täysin oireeton. Hoitamattomana glaukooma on vakavasti näköä uhkaava sairaus. Riittävän varhaisella hoidon aloituksella pystytään vähentämään vakavan näkökyvyn heikentymisen riskiä.

Glaukooman tarkat syntymekanismit ovat edelleen osin peitossa. Runsaasti koholla olevan silmänpaineen tiedetään aiheuttavan useimmilla potilailla vaurioita silmän rakenteisiin. Vauriot kohdistuvat herkimmin silmänpohjassa sijaitsevaan näköhermon päähän. Jos silmänpaine on runsaasti koholla, heikentyy näköhermonpään verenkierto ja aineenvaihdunta. Joillakin potilailla kehittyy glaukooma, vaikka silmänpaine on normaali.

Korkea silmänpaine lisää riskiä sairastua glaukoomaan. Normaali silmänpaine on 10–21 millimetriä elohopeaa (mmHg). Riski sairastua glaukoomaan kasvaa 40-kertaiseksi silloin, kun silmänpaine on yli 30 mmHg. Likinäköisyys sekä sukurasite lisäävät riskiä sairastua. Myös ns. eksfoliaatio-oireyhtymä lisää riskiä glaukooman kehittymiseen. Diabeteksen ja korkean verenpaineen osuutta glaukooman syntyyn tutkitaan.

Suomessa on yli 100 000 glaukoomapotilasta, ja arviolta yhtä monta, jotka eivät tiedä sairaudestaan, suurin osa on yli 65-vuotiaita. Suomessa Glaukoomaa todetaan vuosittain noin 2 500:lla ihmisellä. Glaukoomariski kasvaa iän mukana.

Kaikkien tulisi tarkistuttaa silmiensä tilanne silmien terveystarkastuksessa 40. ikävuoden jälkeen kertaalleen. Silmien terveystarkastukset eivät kuulu julkisen terveydenhuollon piiriin. Liedon Optiikassa näköterveyden tarkastukset onnistuvat sekä optikon että silmälääkärin toimesta. Meillä on käytössä alan uusinta laitteistoa ja teknologiaa ja meillä esimerkiksi glaukooman diagnosointi ja seuranta onnistuu saman katon alla. Jos silmät todetaan terveiksi, terveystarkastuksia suositellaan 1–3 vuoden välein.